Zab Kaloria

  Ha szereted a
gombát és nem akarsz pazarolni belőle, akkor érdemes lehet fagyasztani
néhányat a következő étkezésekhez. A friss gomba gyorsan romlik, így ha nem
használod fel azonnal, könnyen tönkremehet. A fagyasztás segít megőrizni
azokat az ízeket és tápanyagokat, amelyek a friss gombában találhatóak.
Először is fontos megtisztítani a gombát. Mossuk meg alaposan, majd vágjuk le
a szárát és szeleteljük fel. A nagyobb gombákat lehet darabolni is. Fontos,
hogy a gomba ne legyen túlságosan puha vagy túlérett, mert akkor nem fog jól
fagyni. A következő lépés a blansírozás. Ez segít megőrizni a gomba jó
állagát és színét a fagyasztás során. Forraljunk fel vizet egy lábasban, majd
dobjuk bele a gombaszeleteket és hagyjuk őket benne 2-3 percig. Ezután
szűrjük le a vizet és öblítsük le hideg vízzel. Szárítsuk le alaposan a
gombát papírtörlővel vagy konyharuhával, majd terítsük ki egy sík felületen.
Ha teljesen kiszáradt, akkor helyezzük egy jól záródó műanyag vagy fém
dobozba, így könnyen elkerülhetjük az esetleges szagok átvételét más
ételektől. A fagyasztott gomba akár 6-12 hónapig is eltartható a mélyhűtőben,
attól függően, hogy milyen típusú gombáról van szó. Használd őket levesekhez,
szószokhoz vagy tésztaételekhez. Így mindig kéznél lesz egy adag finom friss
gomba az ételeidhez. Remélhetőleg ezekkel a tippekkel könnyedén tudsz majd
friss gombát fagyasztani és így élvezheted az egész évben ezt az ínycsiklandó
csemegét!