Tüdővitamin

  A Francia pezsgők
világhírűek a kiváló minőségükről és különleges ízükről. Ezek a pezsgők
eredetileg Champagne régióból származnak, és csak innen származó borokból
készíthetők. A legismertebb és legnagyobb francia pezsgőházak közé tartozik
például a Moët & Chandon, a Veuve Clicquot és a Dom Pérignon. A franciák
hosszú évszázadok alatt tökéletesítették a pezsgőkészítés művészetét, és ma
már szigorú szabályok szerint kell előállítani ezeket az italokat. A Champagne
régióban termelt szőlők közül csak három fajta – Chardonnay, Pinot Noir és
Pinot Meunier – használható a pezsgők készítéséhez. A pezsgő elkészítése
során a másodlagos erjedésnek köszönhetően keletkezik a jellegzetes
buborékosság. A pezsgők kategóriáit a cukortartalom határozza meg: brut
nature (0-3 gramm/liter cukor), extra brut (0-6 g/l), brut (0-12 g/l), extra
sec/dry (12-17 g/l), sec (17-32 g/l), demi-sec (32-50 g/l) és doux (50 g/l
felett). Minél kevesebb cukrot tartalmaz egy pezsgő, annál szárazabb íze
lesz. A franciák nagy büszkeséggel viseltetnek pezsgőik iránt, és szinte
minden ünnepi alkalomra ajánlják ezt az italt. A Francia Pezsgők igazi luxust
jelentenek, és az eleganciát és stílust képviselik az üvegben rejlő
különleges nedűkkel. Érdemes kipróbálni legalább egyszer az életben egy igazi
francia pezsgőt, hogy átélhesd ennek az egyedülálló italnak az ízeit és
varázsát.