Teriyaki Szósz

  Teriyaki szósz: az
ázsiai konyha egyik legnépszerűbb ízesítője Az ázsiai konyha rengeteg
különleges és ízletes fogást kínál, amelyek közül talán az egyik legismertebb
és legkedveltebb a teriyaki szósz. Ez a japán eredetű szósz nemcsak finom,
hanem rendkívül egyszerű is elkészíteni. A teriyaki szósz alapvetően egy sós,
édes és savanykás ízvilágot ötvöző mártás, amelynek alapját általában
szójaszósz, mirin (japán édes rizsbor) és cukor képezi. Az így elkészült szószt
hagyományosan húsokhoz használják, például csirkehúshoz vagy lazachoz. Ha
kedvet kaptál ahhoz, hogy otthon is elkészítsd ezt az ínycsiklandó mártást,
íme egy egyszerű recept: 1. Keverj össze 1 bögre szójaszószt, 1 bögre mirint
és 1/2 bögre cukrot egy lábasban. 2. Forrald fel a keveréket, majd
alacsonyabb hőfokon főzd tovább kb. 10-15 percig, amíg besűrűsödik. 3. Hagyd
kihűlni a szószt, majd már használhatod is a húsod ízesítésére vagy
grillezésére. A teriyaki szósz sokoldalúan felhasználható: akár marinádé
formájában húst pácolhatsz benne, de akár zöldségeket vagy tofu-t is
ízesíthetsz vele. Ha szereted az ázsiai ételeket, mindenképp érdemes
kipróbálnod ezt az egyszerű és finom receptet!