Tempeh Recept

  A tempeh, ez a
csodálatos indonéz eredetű ételek egyik alapja, napjainkban egyre népszerűbb
lesz a vegán és vegetáriánus konyha szerelmesei között. Ezen felül pedig egy
tökéletes alternatíva lehet azok számára is, akik szeretnének változatosabban
étkezni, vagy egyszerűen csak visszaszorítani a húsfogyasztásukat. Ma
bemutatom nektek, hogyan készíthettek otthon tempeht, és persze egy isteni
receptet is megosztok veletek. Mit is jelent pontosan a tempeh? Ez egy fermentált
szójabab termék, amely Indonéziából származik. Az elkészítése során a
szójababot először megpárolják, majd egy speciális gomba (Rhizopus
oligosporus) segítségével fermentálják. A fermentálási folyamat eredményeként
a bab szilárddá válik és összetapad, így jön létre a jellegzetes tempeh
forma. Most pedig lássuk, hogyan készíthetünk otthon ebből az egészséges és
tápláló hozzávalóból egy finom ételt! A mai receptemben a tempeht grillezve
kínálom fel, friss zöldségekkel és pikáns szójaszósszal. Hozzávalók: – 200g
tempeh – 3 evőkanál szójaszósz – 2 evőkanál olívaolaj – 1 evőkanál méz vagy
agave szirup (vegetáriánusoknak ajánlott) – 1 kiskanál fokhagymapor – Friss
zöldségek tálaláshoz (pl. saláta, paradicsom, uborka) Elkészítés: 1. Keverjük
össze a szójaszószt, az olívaolajat, a mézet és a fokhagymaport egy tálban.
2. Vágjuk fel a tempeht 1 cm vastag szeletekre, majd forgassuk bele őket a
szószba. Hagyjuk állni legalább 15 percig, hogy jól magába szívja az ízeket.
3. Grillezés előtt csepegtessük le a felesleges szószt a tempeh szeletekről.
Grillezzük mindkét oldalát közepes hőmérsékleten, amíg aranybarnára nem sült.
4. Tálaljuk friss zöldség ágyon, és locsoljunk rá a maradék szószból. A
grillezett tempeh nemcsak egészséges, de rendkívül ízletes is. A pikáns és
édes-savanyú szójaszósz tökéletesen kiegészíti az enyhén diós ízű tempeh-t.
Próbáljátok ki, garantáltan nem fogtok csalódni!