Tejmentes Joghurtok

  A kefir egy
fermentált tejtermék, ami sok jótékony hatással rendelkezik az egészségre.
Nagyon egyszerű otthon elkészíteni, és a frissen készült kefir sokkal
finomabb és táplálóbb, mint a boltban kapható változat. Az első lépés a
kefirgombák vagy kefirecet beszerzése, amiket speciális boltokban vagy online
lehet beszerezni. Ezek segítségével fog fermentálni a tejünk, és kefirt
fogunk kapni. Ha megvan a gombánk vagy ecetünk, elkezdhetjük a kefir
készítését. 1. A gomba vagy ecet beletesszük egy üvegbe, majd hozzáöntjük a
friss tejet. Az arány nagyjából egy evőkanál gomba/kefirecet egy liter
tejhez. 2. Lezárjuk az üveget egy fedővel vagy gézzel, hogy szellőzhessen, de
ne érje semmi. 3. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten 24-48 órán keresztül.
Minél hosszabb ideig fermentálódik, annál savanyúbb lesz a kefir. 4. Miután
megfelelően megfermentálódott, leszűrjük a gombát vagy ecetet a tejből, majd
hűtőbe tesszük a kefirt. 5. A kefirt ízlés szerint lehet fogyasztani tiszta
formában, de gyümölccsel, mézzel vagy müzlivel is nagyon finom. A kefír
rendszeres fogyasztása segíthet az emésztés javításában, erősíti az
immunrendszert és általánosan jót tesz az egészségnek. Érdemes kipróbálni
otthon is elkészíteni ezt az egészséges italt!