Spanyol Bor

  Cím: A Spanyol
Borok Egyedülálló Világa Bevezető Spanyolország szinte minden sarka meglep
minket valamilyen csodával, legyen az gasztronómia, kultúra vagy éppen
természet. Azonban van egy terület, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk,
és ez a borászat. Spanyolország a világ harmadik legnagyobb bortermelője és
rengeteg változatos borvidéke van, amelyek mindegyike egyedi stílust és
ízvilágot képvisel. A Spanyol Borvidékek Sokszínűsége Spanyolországban több mint
60 borvidék található, minden egyes régiót jellemző klíma, talaj és
szőlőfajták határoznak meg. A legismertebb talán La Rioja régió, mely a
Tempranillo szőlőfajtáról híres. Ennek köszönhetően a borok gazdag ízvilággal
rendelkeznek, melyben gyümölcsös és fűszeres jegyek keverednek. Említést
érdemel még a Ribera del Duero régió is, amely szintén a Tempranillo szőlőt
részesíti előnyben. Itt komolyabb testű, hosszan eltartható borokat állítanak
elő. Ha a fehérborokat kedveljük, akkor érdemes megkóstolni a Rias Baixas
borait, melyek a világ legjobb Albariño borait adja. A spanyol pezsgők, azaz
Cava rajongóinak pedig a Penedès régiót ajánlom. A Spanyol Borok Jellemzői
Spanyolországban számtalan szőlőfajta található, melyek mindegyike különleges
ízvilágot nyújt. A vörös borok között dominál a már említett Tempranillo, de
fontos szerepet játszanak még a Garnacha és Monastrell fajták is. A
fehérborok terén az Albariño és Verdejo a legnépszerűbb. A spanyol borokban
jellemzően megtalálhatóak a gyümölcsös és fűszeres jegyek, néha pedig a
hordós érlelésből adódóan vanília, karamell és csokoládé ízeket is
felfedezhetünk. A minőségi spanyol borokat gyakran hosszú ideig érlelik
tölgyfahordóban, majd palackban is, mielőtt forgalomba kerülnének. Ez adja
meg nekik az összetett ízvilágot és a hosszú lecsengést. Összegzés Bármi is
legyen az ízlésed, Spanyolország borkínálata biztosan tartogat számodra
valamit. Legyen szó lágy, gyümölcsös vörösbor