Sör Recept

  Kedves
Sörkedvelők! A mai bejegyzésem egy nagyon különleges témát érint: a
sörfőzést. Ha valaki sosem próbálta még, akkor mostani írásom segítségével
belevághat ebbe a különleges kalandba. Lássuk hát hogyan is készül otthon a
sör! Először is, kell hozzá némi alapanyag és néhány eszköz. A legfontosabb
összetevők: maláta, komló, élesztő és víz. Ezeket szerezhetjük be
hobbiboltokból vagy online áruházakból. Emellett szükségünk lesz egy nagy
fazékra, egy szűrőre és üvegekre a sör tárolásához. Az alaprecept nagyon
egyszerű: 1) Első lépésként öntsünk 10 liter vizet a fazékba és melegítsük
fel. 2) Amikor a víz elkezd forrni, adjuk hozzá a malátát. Ez a folyamat az
ún. ‘mashing’, ami során az enzimek cukorrá alakítják a maláta szemcséit. 3)
Ezután következik az ún. ‘lautering’ fázis, amikor is lecsepegtetjük a
folyadékot a malátáról. Ezt követően újabb adag vizet adunk hozzá, majd ezt
is lecsepegtetjük. Ezzel a módszerrel több cukrot tudunk kinyerni a
malátából. 4) A következő fázisban a kapott folyadékot fel kell forralni,
majd hozzáadjuk a komlót. Ez adja meg a sör jellegzetes keserű ízét és
illatát. 5) Amikor kihűlt, hozzáadjuk az élesztőt, ami a fermentációs
folyamat során alkoholt és széndioxidot termel – ez adja meg a sör
jellegzetes buborékosságát. 6) Végül a sört lezárható üvegekbe töltjük, és
pár hétig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Ez csak egy alaprecept,
amit számtalan módon lehet variálni: különböző malátákkal és komlókkal, az
élesztőtípustól kezdve egészen addig, hogy mikor és mennyi komlót adunk
hozzá. A legfontosabb azonban mindig a türelem, hiszen egy jó sör elkészítése
időt vesz igénybe. Figyeljetek oda az alapanyagok minőségére és tisztaságára,
hiszen ez dönti el végül a sör ízét és minőségét. S ha először nekiálltok
otthon sört főzni, ne keseredjetek el, ha nem elsőre sikerül tökéletesre. A
lényeg a foly