Sherry Ital

  A sherry ital egy
spanyol eredetű, tradicionális borfajta, melyet a dél-spanyolországi Jerez de
la Frontera környékén termelnek. A sherry készítése speciális eljárással
történik, melynek során a borokat hordóban érlelik és oxidatív eljárással
kezelik. Az első lépés a sherry készítésében a Palomino szőlőfajta préselése
és erjesztése. Ezután a bort hordókba töltik, ahol speciális élesztőgombák,
ún. flor képződnek a felszínen. Ezek a gombák védenek a levegőtől és
biztosítják a sherry jellegzetes ízét. A sherry típusai között találhatók az
oloroso, amely erős és testes ízű, valamint az amontillado, mely enyhébb és
komplexebb ízvilágú. A palomino szőlőből készült sherryk általában szárazak,
míg a Pedro Ximenez vagy Moscatel szőlőfajtából készült változatok édesebbek.
A sherry italt hagyományosan desszertbor olarak fogyasztják, de egyre
népszerűbb az étkezések kísérő italként is. A sherry párosítható sajtokkal,
sonkával és tenger gyümölcseivel is. Összességében a sherry egy rendkívül
gazdag ízvilágú borfajta, melyet érdemes megkóstolni és felfedezni annak
érdekében, hogy még jobban megértsük és élvezzük azt. Legközelebb egy jó
étkezés mellé próbáljuk ki!