Rozébor

  A rozébor egy
könnyed és frissítő borfajta, melyet a vörös- és fehérborok közötti
kategóriába sorolhatunk. Származhat vörös- vagy fehér szőlőből is, attól
függően, hogy mennyi időt tölt a héjon a préselés során. Ha rövidebb ideig
marad a héjon, könnyedebb, világosabb színű és gyümölcsösebb ízű rozét
kapunk. A hosszabb héjon állás eredménye lehet sötétebb, testesebb és
tanninosabb rozébor. A rozéborokat általában tavasszal és nyáron fogyasztjuk,
hiszen kitűnő választás lehet egy meleg nyári napon egy könnyedebb étkezés
mellé vagy akár önállóan is fogyaszthatjuk őket. Frissítő savasságuknak
köszönhetően kiválóan passzolnak salátákhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez
vagy akár egy jó grillpartihoz is. Fontos tudni, hogy a rozéborokat nem
érdemes hosszú ideig tárolni, frissen kell fogyasztani őket az ízek megőrzése
érdekében. Mivel könnyed és frissítő karakterük van, nem igényelnek hosszú
érlelést. Összességében a rozéborok ideális választás lehetnek a könnyedebb
borok kedvelőinek, akik szeretnének valami újat kipróbálni a hagyományos
vörös- és fehérborok mellett. Könnyedebb, frissebb és gyümölcsösebb ízeikkel
tökéletesek lehetnek a nyári időszakban vagy bármikor, amikor valami
könnyedre vágyunk.