Pu’Erh Tea

  Cím: Pu’Erh tea –
a kincs a teáskanna alján Szívesen iszok teát, és korábban azt hittem, értek
hozzá. Aztán megismerkedtem a Pu’Erh teával, és rájöttem, milyen mélyreható
tudás kell ahhoz, hogy igazán megértsünk egy-egy fajta teát. De miért is
olyan különleges ez a tea? Fedezzük fel együtt! A Pu’Erh tea a Camellia
sinensis nevű növényből származik, mint az összes többi tea. Ez a különleges
tea Yunnan tartományból származik Kínából, ami az ország déli részén található.
Az itt termő teafák akár 1000 évesek is lehetnek! Ezért nem meglepő, hogy a
Pu’Erh tea már több ezer éve részét képezi a kínai kultúrának. A Pu’Erh teát
általában sötét vagy vörös teaként osztályozzák – attól függően, hogy milyen
feldolgozási módszert alkalmaznak. A Pu’Erh tea két fő típusa a sheng (nyers)
és shou (érlelt) Pu’Erh. Mindkettő ugyanabból az alapanyagból készül, de az
elkészítési módjuk eltérő. A sheng Pu’Erh teát a levelek szedése után
szárítják, és természetesen érlelik, ami évekig vagy akár évtizedekig is
eltarthat. Ezzel szemben a shou Pu’Erh teát mesterségesen érlelik egy nedves,
meleg környezetben, amit ‘Wo Dui’ folyamatnak húznak. Ennek eredménye az ún.
„gyors-érlelt” Pu’Erh, amely néhány hónap alatt készülhet el. De miért olyan
népszerű a Pu’Erh tea? Egyrészről íz és aromavilága egyedülálló: földes,
malátás belső jellemzi, amihez időnként gombás vagy füstös jegyek is
társulhatnak. Az ízvilág nagymértékben változik az érlelési idővel és
módszerrel, ami még izgalmasabbá teszi a fogyasztását. Talán még fontosabb,
hogy a Pu’Erh tea jótékony hatásaival kapcsolatban számos vizsgálatot
végeztek. Kutatások szerint segíthet a testsúly csökkentésében, javíthatja az
emésztést és csökkentheti a koleszterinszintet. Bár több kutatásra van
szükség ezen állítások megerősítéséhez, a Pu’Erh tea mindenképpen az
egészséges életmód része