Puer Tea

  Cím: A Puer Tea
varázslatos világa Üdvözlöm kedves olvasóim! Ma egy különleges teával, a Puer
teával fogjuk megédesíteni a napunkat, mely az egészséges italok kedvelőinek
közkedvelt választása. A Puer tea Kínából származik, Yunnan tartományból,
melyet az ország délnyugati részén találunk. Ebben a területben gazdag
környezetben nőnek azok a Camellia sinensis nevű fajták, melyekből a Puer tea
készül. Szokatlan hosszú fermentációs idővel és speciális feldolgozási
módszerekkel tűnik ki más teák közül. Az eredeti Puer tea két fő kategóriába
sorolható: az érett (shou vagy ripe) és az éretlen (sheng vagy raw). Az
éretlen puer tea hosszan érlelődik természetes körülmények között, ami akár
több évtizedig is eltarthat, míg az érett változatot mesterségesen gyorsított
fermentációs folyamat során állítják elő, pár hónap alatt. Ezek a teák
rendkívül változatos ízvilágúak lehetnek. Az éretlen puer tea íze a zöld
teától kezdve, a gyümölcsös, virágos jegyeken át, egészen a földes,
borostyános aromákig terjedhet. Az érett puer tea jellemzően intenzívebb és
sötétebb ízvilággal rendelkezik, amelyben dominál a földes és gombás
ízjegyek. A Puer tea több egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Kutatások
szerint hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez, segíthet
az emésztésben, támogathatja a fogyást és antioxidáns tulajdonságai miatt
lassíthatja az öregedést. Érdemes azonban tudni, hogy ezek az előnyök
nagymértékben függhetnek az egyéni egészségi állapottól és az élvezeti
szokásoktól. Ha kipróbálná ezt a különleges teát, néhány lépést követve
otthon is elkészítheti. A Puer tea készítése általában magasabb hőmérsékletet
és hosszabb áztatási időt igényel, mint más teák. Először is mérjen le kb. 5
gramm teát egy csészényi vízhez (kb. 240 ml). A vizet forralja fel 95-100
Celsius fokra. Ezután öntse rá a tealevelekre, majd hagyja állni 3-5 percig.
Végül szűrje le a leveleket és él