Propriocepció

  A feta sajt egy
görög eredetű, kecsketejből vagy kecske és tehén tejének keverékéből készült
sajt, amelyet hagyományosan sóban tartanak érés közben. A feta sajt
jellegzetes ízét és állagát a sós lé biztosítja, amiben érik, valamint az
enyhe savanykás ízvilág. Kalória szempontjából a feta sajt egy viszonylag
alacsony kalóriatartalmú sajt, mivel általában kevesebb zsírt tartalmaz, mint
a másik típusú sajtok. Egy átlagos adag (kb. 30g) feta sajt tartalmaz körülbelül
75-80 kalóriát. Az alacsony kalóriatartalom miatt a feta sajt ideális
választás lehet azoknak, akik diétáznak vagy figyelnek az étrendjükre. Fontos
azonban figyelembe venni a feta sajt magas sótartalmát is. Egy adag feta sajt
általában több mint 400 mg nátriumot tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel
több mint egy negyedét teszi ki. Ezért fontos mértékkel fogyasztani ezt a
sajtfélét, különösen azoknak, akiknek magas vérnyomásuk van vagy érzékenyek a
magas sóbevitelre. A feta sajt remek választás lehet salátákhoz, pitékhez
vagy szendvicsekhez, hogy ízesítse az ételt anélkül, hogy túl sok kalóriát
viszünk be vele. Érdemes azonban figyelemmel lenni az adagolásra és
kombinálni más egészséges ételekkel is. Összességében tehát elmondhatjuk,
hogy a feta sajt alacsony kalóriatartalmú és ízesítőként remekül használható
az étrendünkben. Fontos azonban ügyelni a sóbevitelre és mértékletességre az
elfogyasztásával kapcsolatban.