Pét Nat

  A Pét Nat: Az
Egyszerűség Szépsége a Borban Az elmúlt néhány évben a természetes borok
világa innovatív és izgalmas irányokba fordult, amelyek újraértelmezik
mindazt, amit eddig a borokról gondoltunk. Egy ilyen trend a Petillant
Naturel vagy röviden csak Pét Nat. De mi is az a Pét Nat, és miért terem
hirtelen nagy népszerűséget? Eredetileg Franciaországból származó Pét Nat a
legősibb módszerrel készült pezsgő bor, amit ‘Méthode Ancestrale’-nek
neveznek. Ez a módszer már elődte volt a Champagne-ban alkalmazott ‘Méthode
Champenoise’-nek. A Pét Nat elkészítése egyszerűbb és kevésbé művi, mint
számos hagyományos pezsgőborénak. A Pét Nat borok jellemzően frissek,
gyümölcsösek és pezsgősek, alacsony alkoholtartalmukkal és élénk
savtartalmukkal tökéletes könnyed nyári italok. A borkészítési eljárás miatt
gyakran előfordulnak benne élesztőmaradványok, ami felhős megjelenést adhat
neki. Ez azonban csak arra emlékeztet minket arra, hogy ezek a borok nem
átestek felesleges tisztítási folyamatokon. A Pét Nat elkészítésének
folyamata rendkívül természetes. A borászok megkezdik a fermentációt, mint
bármely más bor esetében, de mielőtt befejeződne, lezárják a palackot, így a
fermentációból származó szén-dioxid be van zárva a palackban. Ez okozza a Pét
Nat természetes pezsgését. Mivel nincs hozzáadott cukor vagy élesztő (mint
néhány pezsgőben), a Pét Nat borok sokkal kevésbé édesek és rusztikusabbak.
Talán az, ami igazán népszerűvé teszi a Pét Nat borokat, az azokban rejlő
spontaneitás és kiszámíthatatlanság. Mivel ezeket a borokat jóval korábban
palackozzák, mint a hagyományos pezsgőket, minden egyes palack kissé eltérhet
az előzőtől. Ez teszi őket valóban egyedivé és izgalmassá. Összefoglalva
tehát a Pét Nat olyan pezsgőbor, amely természetes borászati módszerekkel
készül, és amelynek frissessége, könnyedsége és spontaneitása teszi igazán
különlegessé. Ha valaki új és izgalmas borokat keres, és szeretné
megtapasztalni a természetes borászat valódi esszenciá