Cím: A
Pasztőrözetlen sör varázslatos világa Üdvözlöm a sör szerelmeseit és azokat,
akik kíváncsiak erre a csodálatos nedűre! Ma egy nagyon speciális típusról, a
pasztőrözetlen sörről fogunk beszélgetni. Ez az ital szó szerint olyan, mint
a természet maga – zabolátlan, őszinte és tiszta. Először is tisztázzuk, mit
is jelent pontosan, hogy pasztőrözetlen sör? Nos, a nevéből adódóan ez
egyszerűen azt jelenti, hogy a sört nem vetik alá hőkezelésnek (pasztőrizálásnak)
a feldolgozás során. A pasztőrizálás egyfajta sterilizációs eljárás, amelyet
Louis Pasteur francia tudós fejlesztett ki az 1860-as években. Az eljárás
során magas hőmérsékletnek teszik ki az italt egy rövid időre, így
elpusztítva benne az esetleges kórokozókat. Tehát miért választanánk a
pasztőrözetlen sört a hagyományos változatok helyett? Nos, mindenekelőtt
ízlés kérdése. Sokan úgy tartják, hogy a pasztőrizálás során elveszti
természetes, friss ízét a sör, és ennek következtében sokkal egyszerűbb,
„laposabb” lesz. Ezzel szemben a pasztőrözetlen sörökben az összes
aromát és ízt megtartják, amit a malátából, a komlóból és az élesztőből
nyernek. A pasztőrözetlen sörök másik nagy előnye, hogy több vitamint és
ásványi anyagot tartalmaznak, mint a pasztőrizált változatok. Az italban
található B-vitaminok, például, jótékony hatással vannak az idegrendszerre és
az emésztésre is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a sört
vitaminforrásként kellene használnunk – a mértékletesség mindig fontos! Az
élettel teli pasztőrözetlen söröknek hátrányuk is van: rövidebb az
eltarthatóságuk. Mivel nem pasztőrizáltak, így könnyebben szaporodnak bennük
az élesztőgombák és egyéb mikroorganizmusok, ami rövid időn belül
megváltoztathatja az ízüket. Ezért ajánlott őket hűvös helyen tárolni és
gyorsan elfogyasztani. Összefoglalva: ha igazi ízekre vágyik és szereti a
természetközelit, adja meg a módját egy pasztőrözetlen sörnek. Bár rövidebb
az eltarthatós