Parmezán Sajt

  A parmezán sajt az
egyik legismertebb és legnépszerűbb trappista sajtfajta, amely Olaszországban
készül. A sajt kemény, száraz és szilárd állagú, jellegzetes ízének és
aromájának köszönhetően pedig számos étel nélkülözhetetlen összetevője. A
parmezánt általában tehéntejből készítik, amelyet legalább 12 hónapig
érlelnek. Az érlelési folyamat során a sajt elveszíti nedvességét és az ízek
összeérnek, így alakul ki a karakteres ízvilágú parmezán. Fontos megjegyezni,
hogy csak a Parmigiano Reggiano nevű sajtot lehet eredeti parmezánnak
nevezni, más trappista sajtok csak utánzatai ennek a híres olasz sajtnak. A
parmezánt többféle formában is fogyaszthatjuk: reszelhetjük, szeletelhetjük
vagy egyszerűen darabokban tálalhatjuk. Az olasz konyhában szinte minden
ételben megtalálható ez a sajt: tésztaételekben, salátákban, pizza- és
tésztaszószokban egyaránt. A parmezán rendkívül tápláló étel, magas
fehérjetartalmának köszönhetően pedig kitűnő választás lehet vegetáriánusok
vagy vegánok számára is. Emellett gazdag kalciumforrás is, így fontos szerepe
van az egészséges csontozat fenntartásában is. Összességében elmondható, hogy
a parmezán sajt egy igazi gasztronómiai kincs, amely nemcsak finom és
ízletes, hanem igen tápláló és egészséges is. Érdemes tehát beépíteni az
étrendünkbe ezt az olasz csodát!