Nefrológia Vizsgálat Menete

  A cukorbetegség
egy olyan krónikus betegség, melyben a szervezet nem tudja hatékonyan
használni a vércukrot. Ennek következtében fontos szerepe van az étrendnek a
cukorbetegség kezelésében. Az egyik legfontosabb kérdés, amivel a
cukorbetegek szembesülnek, az az, hogy milyen kenyeret ehetnek. Fontos tudni,
hogy nem feltétlenül kell teljesen lemondani a kenyérfogyasztásról, csak
figyelni kell az adagokra és a típusokra. Először is fontos megérteni, hogy
mi okozza a vércukorszint emelkedését a kenyeret fogyasztva. A gabonafélék
szénhidráttartalma határozza meg ezt, ezért érdemes olyan kenyerek mellett
dönteni, melyek alacsonyabb glikémiás indexűek. A teljes kiőrlésű kenyeret
érdemes választani a finomított liszttel készült fehér kenyér helyett.
Ezekben nagyobb mennyiségű rost található, ami segít lassítani a
vércukorszint emelkedését. Emellett érdemes figyelni az adagokra is és inkább
többször kevesebb mennyiséget fogyasztani egyszerre. Fontos még figyelembe venni
az összetevőket is. Kerülni kell az extra cukrot és mesterséges
adalékanyagokat tartalmazó kenyereket. Inkább olyan termékeket válasszunk,
melyek természetes alapanyagokból készültek. Összességében tehát fontos
tudni, hogy a cukorbetegség nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondani
kedvenc ételeinkről, így például a kenyérről sem. Csak oda kell figyelni az
adagokra, típusokra és összetevőkre, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan
tartsuk magunkat.Így lehetünk biztosak abban, hogy a kenyeret is élvezhetjük
anélkül, hogy ártana egészségünknek.