Miből Készül A Vodka

  A vodka egyik
legnépszerűbb szesz ital, melyet szinte mindenki ismer és szeret. De vajon
tudjuk-e, hogy pontosan miből készül ez az alkoholos ital? A vodka fő
összetevője az alkohol, amelyet általában gabonából vagy burgonyából
állítanak elő. A gabona alapú vodkák általában búzából, rozsból vagy
kukoricából készülnek, míg a burgonya alapúakat természetesen burgonyából
állítják elő. Az első lépés a vodka előállításában az alapanyagok
elkészítése. A gabonát vagy a burgonyát megőrlik és megszűrik, majd
hozzáadnak hozzá vizet és élesztőt. A keveréket erjesztik, majd lepárolják. A
lepárlás során a keveréket forrásban lévő kazánba helyezik, ahol az
alkoholtartalmú gőzök felemelkednek és kondenzálódnak. Ezt az eljárást
többször ismétlik meg, hogy minél tisztább és erősebb legyen az alkohol. A
következő lépés a szűrés, amely során a vodkát aktív szenes szűrőn keresztül
vezetik át, hogy megszabadítsák a nem kívánatos ízek és szennyeződések
99%-ától. Végül jön a palackozás és az esetenkénti hígítás vízzel. Egyes
gyártók aromát is adnak hozzá, például citromot vagy vaníliát, hogy egyedi
ízvilágot teremtsenek. Összességében tehát a vodka fő összetevője az alkohol,
amelyet gabonából vagy burgonyából állítanak elő. Az alapanyagokat először
lepárolják, majd szűrik és palackozzák, esetenként ízesítve is lehet. És
voilà, kész is a világ egyik legnépszerűbb itala!