Merlo Bor

  Az olasz borok
csodálatos világában sétálva gyakran eljuthatunk a különböző borokhoz, mint
az Amarone, a Chianti vagy a Barolo. Ám kevesen tudják, hogy Olaszország
borszőlő-fajtáinak száma meghaladja a 350-t. Egy ilyen, kevésbé ismert, de
annál értékesebb fajta a Merlo, amiről ebben a blogbejegyzésben szeretnék
írni. A Merlot – aminek helyes olasz kiejtése „Merlo” – többnyire
Franciaország Bordó régiójából ismert, de szerte a világon termesztik, beleértve
Olaszországot is. A Franciaországban készített Merlot borok gyakran sötétek,
sok tanninnal és magas alkoholtartalommal. Az olasz Merlo borok ezzel szemben
általában könnyedebbek, gyümölcsösebbek és lágyabb tannintartalommal
rendelkeznek. A Merlo borszőlő-fajta egyike azon kevés fajtáknak, melyek
könnyen alkalmazkodnak a különböző termesztési körülményekhez. Ez lehetővé
teszi a termelők számára, hogy egész Olaszországban növeljék előfordulását. A
legismertebb olasz Merlo borok a Friuli-Venezia Giulia, a Veneto és a Toscana
régiókból származnak. A Merlo borokat gyakran egyedül fogyasztják, de
Bordóban, Franciaországtól Olaszországig és az egész világon sok helyen
keverik más fajtákkal, hogy izgalmas borkeverékeket hozzanak létre. Az olasz
Merlo borok esetében a leggyakoribb partnerek a Cabernet Sauvignon és a
Sangiovese. Ízviláguk tekintetében az olasz Merlo borok gyümölcsös aromákkal
rendelkeznek – cseresznye, szilva és ribizli – de gyakran előfordulnak bennük
fűszeres jegyek is, mint a vanília, a fahéj vagy akár a csokoládé. Lágy
tanninnal és közepes savassággal rendelkeznek, ami könnyen iható, kellemesen
harmonikus borokat eredményez. Összefoglalva elmondható, hogy ha valaki
szereti a lágyabb tanninú, gyümölcsös vörösborokat és szeretne megismerkedni
egy kevésbé ismert olasz borszőlő-fajtával, akkor érdemes kipróbálni egy
pohár olasz Merlo bort. A gazdag ízvilágú, könnyen iható bor garantáltan
kellemes élményt nyújt majd minden borrajongónak.