Mazsolabor

  A grappa az egyik
legismertebb és legnépszerűbb olasz szesz, amelyet a szőlőszemek erjesztése
és párlása után nyernek. Ez a hagyományos ital már évszázadok óta része az
olasz kultúrának, és ma is sokak kedvence világszerte. 1. Hogyan készül a
grappa? A grappa alapanyaga a szőlő és a must, amelyet az olasz bortermelés
során keletkező szőlőmaradványokból (szár, bőr, mag) nyernek. A szőlőszemeket
préselik, majd az így kapott mustot erjesztik. Az erjesztés során alkohol
keletkezik, majd ezt az alkoholt párolgatással alkoholgőzzé alakítják át. A
gőzt lehűtik, majd megfogják és gyűjtik. 2. Az íz és aroma A grappának
jellegzetes, erős íze van, amelyet nem mindenki kedvel. Az aroma nagyban függ
az alapanyagok minőségétől és az előállítás módjától. Vannak könnyedebb,
gyümölcsösebb grappák, de megtalálhatók az intenzív, fásabb ízvilágú
változatok is. 3. Fogyasztása A grappát hagyományosan étkezések után
digestifként fogyasztják egy pohárka erejéig. Általában 40-60%-os
alkoholtartalommal rendelkezik, így érdemes mértékkel fogyasztani. Sokan
kedvelik koktélok alapanyagaként is használni. 4. Különleges változatok Ma
már számos különleges grappa változat létezik, amelyek különböző
gyümölcsökkel vagy fűszerekkel ízesítettek. Ezekkel sok izgalmas koktél
receptet lehet készíteni. Összességében a grappa egy igazi olasz kincs,
amelyet érdemes kipróbálni annak ellenére, hogy erős íze lehet. Ha mértékkel
fogyasztjuk, akkor igazi élvezeti itallá válhat a gasztronómiai élményeink
során.