Marsala Bor

  Címe: Marsala bor,
az olasz klasszikus A Marsala bor olyan, mint egy jó film: gazdag, összetett
és maradandó. Ez a különleges száraz vagy édes bor nevét Olaszország
délnyugati részén található Sicília szigetének egyik városáról, Marsaláról
kapta. Ma megosztom Önökkel ennek a csodálatos italnak a történetét és azt
is, hogy hogyan fogyasztható a legjobban. Mindenekelőtt fontos megjegyezni,
hogy a Marsala bort általában sötétbarna színű és nagyon erős aromájú italként
ismerik. Ez először abban rejlik, hogy a Marsala bor elkészítéséhez használt
szőlőfajták – Catarratto, Grillo és Inzolia – olyan területről származnak,
amely ideális feltételeket biztosít a lendületes és mély ízek kialakulásának.
A Marsala bor históriája egészen 1773-ig nyúlik vissza, amikor is egy angol
kereskedő, John Woodhouse felfedezte ezt a rendkívül erős italt
Olaszországban. Annak ellenére, hogy az őshonos olaszok kevésbé voltak
lelkesek az új ital iránt, Woodhouse felismerte a Marsala bor exportálásának
lehetőségeit. Így az ital hamarosan a brit tengerészek kedvenc bora lett. A
Marsala bor többféle típusa ismert. A Fortificato, az erősített bor, amelyhez
alkoholt adnak a fermentáció folyamán, hogy megállítsák azt és növeljék az
alkoholtartalmat. A Fine egy fiatalabb, könnyebb Marsala bor, míg a Vergine
és a Stravecchio az idősebb, érettebb Marsala borokat jelölik. Ami az ízét
illeti, a Marsala borok gazdagok és összetettek. Az édes változatot gyakran
desszertborjaként fogyasztják, melynek íze általában dióra és karamellre
emlékeztet. A száraz Marsala bor azonban kiváló párosítás húsételekhez és
sajtokhoz. Fogyasztását illetően számos lehetőség közül választhatunk. Az
édes változatot gyakran desszert után fogyasztják, míg a szárazabb változat
nagyszerű előétel előtti ital lehet. Különféle ételreceptekben is
felhasználható, például a klasszikus olasz Chicken Marsala elkészítésénél.
Összefoglalva, a Marsala bor egyedülálló olasz különlegesség, amely a világ
borrajongói között egyre népszerűbbé válik. Gazdag ízzel és hoss