Maitai Koktél

  Cím: A trópusi
édenkert íze: a Maitai koktél Mikor a forró nyári hő hullámot küld végig
testeden, és egy csábító szigeti menedékre vágysz, egy jól elkészített Maitai
koktél pont az, amire szükséged van. A Maitai, amely jelentése „a
legjobb” a tahiti nyelven, tökéletes megtestesítője a trópusi
paradicsomnak. Ez a koktél a pálmák alatti árnyékban készült pihenést, a
hűvös óceán szellőjét és az édes gyümölcsök zamatait idézi fel. A Maitai
története egészen 1940-ig nyúlik vissza, amikor is Victor J. Bergeron,
ismertebb nevén Trader Vic, alkotta meg ezt a remekművet. A legendás Trader
Vic’s étterem tulajdonosa volt San Franciscóban, ami az első polinéz stílusú
amerikai bárként szolgált. De mi is kerül pontosan egy ilyen édeni italba? A
hagyományos Maitai recept alapja a rum – és nem csak egyfajta. Egy jó Maitai
esetén általában összekevernek világos és sötét rumot az igazán mély ízvilág
elérése érdekében. A következő hozzávaló az orgeat szirup, ami mandulából
készül, és adja meg a koktélnak azt a különleges, markáns ízjegyet. Ehhez
hozzáadnak még Curaçao likőrt, ami az édesnarancs keserű héjából készül, és
friss citromlevet. A Maitai elkészítése egyszerű. Először vedd elő a
shakeredet, majd öntsd bele a következőket: 2 cl világos rumot, 2 cl sötét
rumot, 1 cl Curaçao likőrt, 1.5 cl orgeat szirupot és 1.5 cl frissen facsart
citromlevet. Rázd össze jól a hozzávalókat, majd töltsd át egy nagy pohárba,
amit előtte megtöltöttél jéggel. Végül pedig jöhet a díszítés: egy szelet
ananászt vagy narancsot szúrj a pohár szélére, esetleg rakj rá egy koktél
cseresznyét vagy egy ágacska mentát is. Az eredmény nem csak finom, de
látványos is! A Maitai tehát nem csak az érzékeket kényezteti fantasztikus
ízével és illatával, hanem egy igazi utazásra is elkalauzol bennünket –
egyenesen a trópusi paradicsomba. Ha tehát úgy érzed, ideje egy kis
szabadságnak, csak készítsd el ezt a koktélt, és máris