Lazackaviár

  Címe: Lazackaviár – A tenger
luxusszemei Sziasztok, kulináris kalandorok! Ma egy igazi luxus finomságról,
a lazackaviárról fogok írni. A caviar, vagyis a halikra, egyszerűen
fogalmazva a halpete. De ne gondoljatok bele nagyon, mert akkor esetleg
elveszíti az érdekességét. A világ legismertebb és legdrágább caviarjait az
orosz beluga, oszetr és szevruga halak adják, de manapság egyre inkább
terjedőben van a lazackaviár fogyasztása is. A lazac sajátos ízével és
gyönyörű rubinszínével a Csendes-óceán partvidékén élő emberek számára
hagyományos ételnek számít. Az észak-amerikai őslakosok az elsők között
használták élelmiszerként, miután felfedezték, hogy a lazac megtermékenyített
petéi nem csak táplálóak, hanem finoman ízesítve igazi gasztronómiai
csemegeként is szolgálhatnak. Az elkészítése nem bonyolult, de igen
időigényes. A lazacpeték megszerzése után ezeket óvatosan le kell mosni hideg
vízzel, hogy eltávolítsuk a felesleges halmézetet és a szennyeződéseket. Az
így előkészített petéket sóoldatban kell tartani, ami nemcsak tartósít, hanem
az ízét is mélyíti. Célszerű legalább egy éjszakán át hagyni őket ebben az
oldatban, hogy a só megfelelően beszívódjon. Utána már készen állnak a
fogyasztásra. A lazackaviár jellegzetes, halas íze és enyhén sós krémessége
miatt ideális különféle forró és hideg előételekhez, sushihoz vagy akár
pizzához is. A legelterjedtebb módon pirított kenyérrel vagy blinivel (orosz
palacsinta), valamint finom vajjal tálalják. Érdemes óvatosan bánni vele,
mert könnyen összenyomódhat, és akkor elveszíti a különleges textúráját. A
legjobb, ha egy kis kanállal adagoljuk a tányérra, hogy megmaradjon a
gyöngyök formája. Fontos tudni, hogy a lazackaviár nem csak finom, de
rendkívül egészséges is. Gazdag Omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony
hatással vannak a szív- és érrendszerre, valamint a D- és B-vitaminokban is,
amelyek segítik az immunrendszer működését. A lazackaviár tehát nem csak
luxuscikk, de