Lazac Kaviár

  A címe:
„Lazac Kaviár: Az északi luxus” Üdvözlök minden kedves olvasót! A
mai bejegyzésünkben egy igazán különleges ételről beszélgetünk: a lazac
kaviárról. A kaviár szó hallatán legtöbbünknek bizonyára a gazdagok és
hírességek fényűző életstílusa, vagy az orosz cárok és oligarchák extrém
luxusa jut eszébe. De van-e valami, ami még ezt is túlszárnyalja? Igen, és a
válasz nem más, mint a lazac kaviár. A lazac kaviár – amit gyakran vörös
kaviárnak is hívunk – igazi keleti ínyencség, amit főként Oroszországban és
Alaszkában gyűjtenek. A neve megtévesztő lehet, hiszen bár a lazacok ikraiból
készül, ez nem ugyanaz, mint a klasszikus fekete kaviár. A színétől
eltekintve sok másban is különbözik attól. A lazac kaviár elkészítése
rendkívül munkaigényes folyamat. Először is meg kell találni azokat a
lazacokat, amelyek már közelednek az íváshoz – ez biztosítja ugyanis az ikra
megfelelő minőségét. Ezután a halat óvatosan megöljük, majd kivesszük belőle
az ikrászacskót. Az ikra eltávolítása után azonnal sózzák és fűszerezik, majd
hűtőben tárolják, hogy megőrizze frissességét. Az íze? A legtöbb ember
szerint, aki már kóstolta, az áttetsző, gyöngyszerű ikra egyedülállóan finom:
kissé sós, de friss és halas ízvilágú. Az oroszok gyakran pirogban vagy
bliniben tálalják, de ha igazán luxus élményre vágyunk, csak egy kis vajat és
talán egy pici citromot adjunk hozzá. Az eredmény lenyűgöző! Tehát ha
szeretnénk valami igazán különlegeset kipróbálni és készen állunk arra, hogy
mélyebben belemerüljünk a gasztronómia világába, a lazac kaviár tökéletes
választás lehet. Bár nem olcsó mulatság, de az ára teljes mértékben indokolt
– hiszen az elkészítése szinte művészet. Tehát bátran merítsünk ihletet az
északi népek hagyományos étrendjéből! A lazac kaviár egyszerre jelenti a
luxust és az egyszerűséget – és mindezt egy olyan csodálatosan friss és üde
ízben, amit egyszerűen muszáj legalább egyszer kip