Kimchi Készítése

  A kimchi egy
hagyományos koreai savanyított zöldség, amelynek elkészítése egyszerű, de
egyedi ízvilágot eredményez. A kimchi alapvetően káposztából és fűszerekből
áll, de rengeteg variáció létezik a hozzávalók és az elkészítés módja
tekintetében. Először is válasszunk jó minőségű, friss káposztát. Vágjuk fel
vékony csíkokra, majd sózzuk be alaposan. Hagyjuk állni körülbelül egy órán
át, hogy a só kiszívja a felesleges nedvességet a káposztából. Eközben keverjünk
össze egy fűszerpéppel és halakból vagy rákból készült szószból álló
keveréket. Ebben az ízesített masszában áztassuk be a káposztát, majd
helyezzük üvegedénybe és préseljük le róla a felesleges léget. Hagyjuk érni
legalább néhány napig szobahőmérsékleten, hogy az ízek jól összeérjenek. Az
érlelés során ellenőrizzük naponta a kimchi állapotát, és szükség esetén
lazítsuk fel a levet vagy adjunk hozzá még fűszert. A kimchi elkészítése
tehát nem igényel sok időt vagy bonyolult folyamatokat, de az ízvilága
valóban különleges és megismételhetetlen. Próbáljunk ki minél több variációt,
és találjuk meg azt az összetételt és fűszerezést, ami leginkább az
ízlésünknek megfelel!