Káposztalé

  Cím: Az egészséges
téli ital: a káposztalé Az őszi-téli időszakban az immunrendszerünknek minden
segítségre szüksége van, hogy ellenállóbb legyen a megfázásokkal és más
betegségekkel szemben. Ha szeretnénk természetes módon támogatni
szervezetünket, érdemes beiktatnunk az étkezésünkbe a káposztalevet. A
káposztalé hihetetlenül egészséges, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal
és antioxidánsokkal. C-vitamin tartalma meghaladja még a narancsét is!
Emellett E-, K- és B-vitaminokat, valamint nagy mennyiségű káliumot,
kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Jelentős rosttartalma segít a
bélrendszer egészségének megőrzésében, fokozza az emésztést és elősegíti a
méreganyagok kiürülését a szervezetből. Fogyasztása nem csak a megfázásos
időszakban ajánlott. A káposztalé rendszeres ivása támogatja a máj
méregtelenítő funkcióját, csökkenti a gyulladásokat és erősíti az
immunrendszert. Kutatások szerint rákmegelőző hatása is van, különösen a
vastagbélrákkal szemben. A káposztalé elkészítése otthon is egyszerű.
Mindössze egy fej káposztára és egy zöldségcentrifugára vagy turmixgépre lesz
szükségünk. Tisztítsuk meg alaposan a káposztát, vágjuk fel kisebb darabokra
és a gép segítségével préseljük ki belőle a levet. Ha túl erősnek találjuk az
ízét, hígíthatjuk vízzel, vagy keverhetünk hozzá alma- vagy répalevet.
Fogyasztását érdemes reggelente, éhgyomorra végezni, mivel így a legjobban
felszívódik a hatóanyagok nagy része. Kezdjük kis mennyiséggel, és figyeljük
meg, hogy szervezetünk hogyan reagál rá. Ha nincs semmilyen kellemetlen
mellékhatás (pl. puffadás), akkor fokozatosan növelhetjük a mennyiséget.
Azonban fontos odafigyelnünk arra is, hogy a túlzott fogyasztása puffadást és
gyomorégést okozhat – mint minden természetes orvosság esetében, itt is
érvényesül az „arányosság elve”. Tehát ha szeretnénk természetes
módon támogatni immunrendszerünket és egészségünket, a káposztalé remek
választás lehet. Azonban mind