Ír Whisky

  A(z) Ír Whisky
titkos varázsa: Hagyomány, Idő és Türelem Mi köze van egy szigetországnak a
tökéletes whiskyhez? Írország nemcsak zöld dombokról, leprechaunokról és a
Szent Patrik-nap ünnepléséről híres. Az Ír whisky ugyanis világszerte
elismert, számos díjat nyert ital, ami az évszázadok alatt kialakult ír
hagyományokból ered. Elsőként érdemes tisztázni, hogy az írek „whiskey”-ként
írják ezt az italt, ellentétben a skótokkal, akik „whisky” formát használnak.
Mindkettő ugyanazt jelenti: „az élet vize”. Az első ír whisky még a 12.
században készült el szerzetesek által. Az idők folyamán azonban ez az ital
olyan népszerű lett Írországban, hogy a 18. századra már több mint kétezer
lepárlóüzem működött az országban. De mi is teszi az ír whiskyt olyan
egyedivé? Három fontos tényező játszik kulcsszerepet: a hagyomány, az idő és
a türelem. Az ír whisky gyártása során nagy hangsúlyt fektetnek a
hagyományokra. Az ír whisky lepárlásához általában háromszoros lepárlást
alkalmaznak, ami finomabb, lágyabb ízt eredményez. A gabona és maláta egyedi
keverése is különlegessé teszi az ír whiskyt. Az idő a whisky gyártásának
másik fontos összetevője. Az ír whisky érlelési ideje minimum három év, de
sok esetben változatokat találhatunk az piacon 10, 15 vagy akár 20 évig
érlelve is. A türelem az utolsó, de nem kevésbé fontos tényező. A whisky
érlelése lassú folyamat és türelmet igényel a tökéletes eredmény eléréséhez.
No és persze nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy Írországban a whisky
gyártását törvény szabályozza: csak így biztosítható, hogy minden ital
megfelel az ír whisky minőségi követelményeinek. Az Ír whisky tehát nem
csupán egy ital, hanem hosszú hagyományokkal rendelkező művészet. Csodálattal
nézhetjük azt a mesterséget és odaadást, amit ezek az emberek minden egyes
cseppbe beletesznek. Hogy melyik az igazi ír whisky? Nos, ez mindenkire nézve
más. A lényeg, hogy az ember tisztelettel és