Ír Whiskey

  Cím: Az Ír Whiskey
világa – Egy ízletes utazás Bevezető: Ha valaki alkoholos italokról beszél,
és nem csak a bor vagy a sör jut eszébe, akkor bizonyára az elsők között
említi a whiskeyt, ezt az erős, karakteres italt, amely világszerte ismert és
szeretett. De vajon tudjuk-e, hogy mi teszi különlegessé az ír whiskeyt?
Merüljünk el együtt a történetében, előállításának sajátosságaiban, és
fedezzük fel azt az élményt, amit egy igazán jó ír whiskey nyújt! Az ír whiskey
története: Az ír whiskey története egészen az ősi időkre vezethető vissza. A
destillálás művészete valószínűleg a 12. században került Írországba,
köszönhetően a középkori utazó szerzeteseknek. Az évszázadok alatt ez a
technika finomodott és tökéletesedett az országban. Az ír whiskey jellemzői:
Az ír whiskey legfőbb jellemzője a lágyabb, simább ízvilág, ami nagy részt
annak köszönhető, hogy hármas lepárlást alkalmaznak az előállítása során. A
második jellemző tulajdonság, hogy általában gabonapárlatokat használnak az
ír whiskey gyártásához. Továbbá, míg Skóciában a malátát tőzegfüsttel
szárítják, addig Írországban lég szárítású malátát használnak, ami kisebb
füstös ízt eredményez. Az ír whiskey előállítása: Az ír whiskey gyártása
során a malátázott árpát vízzel keverik, majd hő hatására cukorrá alakul.
Ezután az egészet élesztővel fermentálják, ami alkohollal és szén-dioxiddal
tölti meg a keveréket. A fermentált léből kétszer vagy háromszor destillálják
a whiskyt – minél több destilláció, annál tisztább és lágyabb lesz az ital.
Az utolsó lépésben az így kapott alkoholt hordókban érlelik. Ízek és aromák:
Az ír whiskey skálája széles: vannak könnyedebb, gyümölcsös ízvilágúak (mint
például a Jameson), de találkozhatunk olyan komplexebb whiskeykkel is,
melyekben a vanília, édeskömény vagy méz ízei bújnak meg (mint például a
Bushmills Black Bush). Az idősebb érlelésű whiskeyknél pedig jellemzőek az
erősebb, tölgyfahordóból származó ízek. Záró gondolatok: