Guanciale Szalonna

  Cím: Olaszország
Ajándéka a Szalonnaszeretőknek: A Guanciale Szalonna Szívesen felfedezel új
ízeket és kísérletezel a konyhában? Akkor itt az idő, hogy megismerd az olasz
gasztronómia egyik titkos hozzávalóját – a guanciale szalonnát. Ez a finomság
igazi gasztronómiai gyöngyszem, amely nem csak az ízlelőbimbóidat, de a
kulináris készségeidet is fejleszti. A guanciale egy speciális fajtájú olasz
szalonna, amelyet disznó orcaiból készítenek. Nevét is onnan kapta, hiszen
„guancia” a disznó orcáját jelenti olaszul. A guanciale-t
elsősorban közép-olaszországi területeken állítják elő, például Lazio,
Abruzzo és Umbria régiókban. A guanciale elkészítése során az orcapelyvát
sózzák, fűszerezik (általában rozmaringgal, kakukkfűvel és fekete borssal),
majd több hétig érlelik. Végül megszárítják és füstölést általában nem
alkalmaznak rajta. Az eredmény pedig egy rendkívül ízletes termék, melyben
tökéletesen keveredik a hús, a zsír és a fűszeres ízvilág. A guanciale
szalonna használata a konyhában számtalan lehetőséget rejt. Közkedvelt
hozzávalója például az autentikus Carbonara tészta elkészítésének, melyet nem
tejszínnel, hanem tojással és pecorino sajttal készítenek el Olaszországban,
guanciale szalonnával pedig koronázzák meg. De remekül illik pizzákra,
levesekbe vagy akár risottóhoz is. Nehézség lehet, hogy a guanciale
beszerzése nem mindig egyszerű, hiszen nem olyan széles körben elérhető mint
mondjuk a pancetta vagy a prosciutto. Így ha találkozol vele egy olasz
élelmiszerboltban vagy online, ne habozz lecsapni rá! Alternatívaként
használhatod az említett pancettát is, de tudnod kell, hogy az ízük
jelentősen eltér egymástól. Összefoglalva tehát a guanciale szalonna az olasz
konyha igazi különlegessége, amely gazdag ízvilágával képes feldobni
bármilyen ételt. Ha szeretsz új ízeket kipróbálni és van affinitásod a
konyhaművészethez, mindenképpen érdemes belevágnod a guanciale szalonnával
való kísérletezésbe!