Grana Padano Sajt

  A Grana Padano
sajt egy híres olasz kemény sajt, amelyet már évszázadok óta készítenek az
észak-olaszországi Pó-folyó völgyében. Ezt a sajtot hagyományos módon
készítik, és szigorú előírásoknak kell megfelelnie annak érdekében, hogy
valóban Grana Padano néven forgalmazhassák. Az első lépés a Grana Padano sajt
készítése során a friss tehéntej beszerzése. Ezután a tej fermentálásra
kerül, majd hozzáadják a sajtsavó baktériumokat és az őrölt borostyánkörtét,
ami segít az ízek kialakulásában. A következő lépés a sajt formázása és
préselése, majd sóval való bedörzsölése. Ezután a sajtot legalább 9 hónapig
érlelik speciális pincékben, ahol rendszeresen fordítják és sózzák a
sajtokat. Az érlelési folyamat végén az ellenőrző hatóságok megvizsgálják a
sajtokat, hogy megállapítsák, megfelelnek-e a Grana Padano minőségi
előírásainak. Ha minden rendben van, akkor a sajtokat pecsétlik és
csomagolják az eladásra. A Grana Padano sajt jellegzetesen száraz és morzsás
textúrája miatt ideális választás salátákhoz, tésztákhoz vagy akár magában is
fogyasztva. Gazdag íze miatt gyakran használják éttermekben is
ételízesítőként. Összességében a Grana Padano sajt egy igazi olasz kincs,
amely több száz éves hagyományokon alapuló kézműves technikával készül.
Érdemes kipróbálni ezt a finom és tápláló sajtot, ha szereted az olasz
ízeket!