Glükózszirup

  Crohn betegség
esetén nagyon fontos odafigyelni az étrendre, mivel bizonyos ételek
fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket. Egy jól összeállított étrend segíthet
a gyulladás csökkentésében és a jobb közérzet elérésében. Íme egy általános
terv a Crohn Beteg Heti Étrendjéről: 1. Reggeli: Reggelente érdemes könnyen
emészthető ételeket fogyasztani, mint például zabkása vagy tejmentes smoothie
gyümölccsel és zöldségekkel. Kerülendő a nehéz, zsíros ételek, valamint a
glutén- és tejtermékek. 2. Tízórai: Egy kis adag gyümölcs vagy mandula
segíthet fenntartani az energiaszintet és megelőzheti az éhségrohamokat. 3.
Ebéd: A főétkezéseknél fontos figyelembe venni a rostban gazdag ételeket,
mint például teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és zöldségek. Könnyen
emészthető fehérjeforrások is ajánlottak, mint például csirkehús vagy tojás.
4. Uzsonna: Egészséges nasik közül választhatunk, mint például zöldségcsíkok
hummusszal vagy magvak. 5. Vacsora: A vacsoránál is kerüljük a nehéz ételeket
és inkább könnyű salátákra vagy párolt zöldségekre koncentráljunk.
Fehérjeforrásként halat vagy tofu-t is fogyaszthatunk. Fontos hangsúlyozni,
hogy minden egyes Crohn beteg más és más lehet, ezért mindig érdemes
konzultálni egy szakemberrel vagy dietetikussal az étrend összeállításakor.
Emellett figyeljünk oda az egyes ételek hatásaira saját testünkre, és minden
esetben hallgassunk az intuíciónkra. Az egészséges táplálkozás segíthet
enyhíteni a Crohn betegség tüneteit és javítani az életminőséget.