Gin Miből Készül

  Cím: Egy kis tinta
a ginről: miből készül ez a népszerű szeszesital? Az elmúlt években igazi
gin-boom zajlott világszerte, de vajon mennyien vagyunk tisztában azzal, hogy
mi is pontosan az, amit kortyolgatunk? A gin készítése igazi tudomány és
művészet. De nézzük meg közelebbről, miből készül és hogyan juthat el hozzánk
az üvegekből az a mennyei íz. A gin alapja általában gabona vagy burgonya
erjedésével nyert alkohol, amit általában kétszer lepárolnak. Az alapszeszt
többnyire vodkának hívják – tehát tulajdonképpen a gin olyan vodka lenne, ami
megkóstolta a borbolyát. Az igazi gin elkészítésének lényege azonban mégsem a
lepárlás, hanem a fűszerezés. A gin kifejezetten aromás ital, és az élmény
nagy részét a benne található növényi összetevők adják. Ezek közül
legfontosabb a boróka, amely adja a gin jellegzetesen fás-fanyar ízét –
dekoratív kis bogyói pedig gyakran megtalálhatóak az üvegben is. A borókán
kívül azonban számtalan más fűszerrel és növénnyel ízesíthetjük a gint. A
klasszikus londoni gin receptje például citrom- és narancshéjat, koriandert,
angyalgyökért és cassia kérgét is tartalmaz. A modern craft gin gyártók pedig
olykor teljesen új utakra lépnek, és olyan összetevőket használnak, mint a
rózsa, a borostyán, a levendula, vagy akár az eukaliptusz. A gin
fűszerezésére két módszer létezik. Az első, amit sok nagyüzemi gyártó
alkalmaz, hogy a fűszereket közvetlenül hozzáadják az alapszeszhez. A második
módszerben – ami a prémium minőségű gin gyártásánál bevett – a fűszereket a
második lepárlásnál adják hozzá az alkoholhoz. Természetesen végül még
szükség van egy utolsó lépésre: az érlelésre. Sok gin nem érik hordóban,
hanem rögtön palackba kerülnek lepárlás után. Ezzel szemben néhány prémium
minőségű gin esetében mégis alkalmaznak hordós érlelést – ez adja meg az
italnak azt a különleges, összetett ízvilágot és telt, kifinomult karaktert.
Összefoglalva tehát a gin készítése ig