Fügebor Élesztő Nélkül

  Szeretettel
köszöntelek a blogomon, ahol mindig igyekszem hasznos receptekkel, tippekkel
és ötletekkel szolgálni az otthoni konyhaművészet iránt érdeklődők számára.
Ma egy különleges témával szeretném megörvendeztetni olvasóimat: a fügebor
elkészítésével foglalkozunk, méghozzá egy olyan technikát bemutatva, amely
során nem használunk élesztőt. A fügék rendkívül ízletes gyümölcsök, melyek
természetesen magas cukortartalmuk miatt tökéletes alapanyagok borkészítéshez.
Azonban nem mindenki kedveli az élesztő használatát a borászatban, legyen szó
bármilyen gyümölcsből készült borról. Szerencsére van mód arra, hogy e nélkül
is kitűnő fügebort állítsunk elő! Első lépésként szükségünk lesz friss
fügékre. Érdemes vásárláskor odafigyelni arra, hogy minél kevésbé legyenek
sérültek vagy rothadtak a gyümölcsök. A legjobb, ha húsuk puha és lédús.
Mielőtt hozzálátnánk a bor készítéséhez, alaposan mossuk meg a fügéket, majd
töröljük őket szárazra. Ezután vágjuk le a gyümölcsök szárát és daraboljuk
fel őket. Nem szükséges túl apróra vágni, hiszen a borászat során úgyis
összezúzzák a gyümölcsöt. A következő lépésben tegyük a fügedarabokat egy
nagy tálba vagy fazekba. Adjunk hozzá cukrot – körülbelül negyed kilogrammot
kilogramm füge után -, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy az ellepje a
gyümölcsöt. Keverjük jól össze, majd fedjük le, és hagyjuk állni néhány órán
át. Az állásidő letelte után kezdődhet a bor erjedése: zúzzuk össze a fügét
egy fa vagy műanyag kanállal. Ezután fedjük le ismét az edényt és hagyjuk
állni 2-3 napig. Ebben az időszakban naponta egyszer alaposan keverjük át a
masszát. Az erjesztés során meginduló fermentációs folyamatnak köszönhetően
természetes módon képződik alkohol az élesztő hiánya ellenére is. Miután
letelt az erjesztési idő, szűrjük le a folyadékot egy tiszta üvegbe vagy
palackba, a szilárd részeket pedig nyomkodjuk ki