Fehérje Táblázat

  A jó cefre
készítése során fontos szempont, hogy a gyümölcsök megfelelő érettségi foka
legyen. De vajon mennyi fokon kell befőzni a cefrét ahhoz, hogy biztosan
elérjük a tökéletes ízt? 1. Első lépésként válasszuk ki a megfelelő
gyümölcsöket. Fontos, hogy csak érett, friss gyümölcsöket használjunk, mert
ezek adják majd az igazi ízt a cefrének. 2. A következő lépésben mossuk meg
alaposan a gyümölcsöket, majd vágjuk apró darabokra vagy törjük össze péppé
őket. 3. Majd rakjuk fel a cefrét egy nagy fazékba és kezdjük el melegíteni
lassú tűzön. Fontos, hogy ne forraljuk fel hirtelen, mert ezzel
elveszíthetjük az ízeket. 4. Amikor már forrni kezd a csefre, vegyük lejjebb
a lángot és folyamatosan keverjük át. Ekkor jön a kritikus kérdés: hány fokon
kell tovább forralni? 5. Általánosságban elmondható, hogy kb. 85-90 fokon
kell tartani a csefrét további főzés közben. Ezen a hőmérsékleten érik ki
igazán az ízek és zselésedik meg a gyümölcs. 6. Ha nincs hőmérőnk, akkor egy
egyszerű módszerrel is ellenőrizhetjük: ha belemártott kanálról nem csöpög le
könnyen a csefre, akkor már kész. Összességében tehát nem annyira fontos a
pontos fokszám, inkább arra kell figyelni, hogy ne forraljuk túl magas
hőfokon és időben vegyük le a tűzről. Így garantáltan finom és tökéletes lesz
a cefre!