Eperbor

  Cím: Az eperbor
készítésének művészete Szeretném megosztani veletek egy olyan romantikus
tárgyú blog bejegyzést, mely az egyik legértékesebb gyümölcsből készült bor
titkait tárja fel: az eperborét. Az eperbor nem csak ízletes és élvezetes
ital, de a gyümölcsök közül is kiemelkedően magas C-vitamin tartalma miatt
egészségünkre is jótékony hatással van. Kezdjük az alapokkal: mi is az az
eperbor? Az eperbor, ahogy a neve is utal rá, eperszemekből készül. A borászat
során a cukor alkohollá erjedése révén jön létre ez a frissítő, gyümölcsös
ital. Az íze édes-savanyú, amelyben az eper jellegzetes zamata dominál.
Eperbort házilag is elkészíthetünk, és ha szeretitek a DIY projekteket, akkor
tuti örömet okoz majd nektek ennek a finom italnak a megalkotása. Nézzük hát
lépésről lépésre! 1. Elõször is szükségünk lesz friss, érett eprekre, cukorra
és borélesztõre. Az arányokat mindig a saját ízlésünkre szabhatjuk, de
általában 1 kg eperre jut 300-400 g cukor és egy tasak (kb. 5-10 g)
borélesztõ. 2. Az epreket alaposan mossuk meg, majd húzzuk ki a szárakat. A
rohadó vagy penészes gyümölcsöket szortírozzuk ki, mert rossz ízt adhatnak a
bornak. 3. Az epreket aprítsuk fel, és tegyük egy tágas edénybe (pl.
vödörbe). Adjuk hozzá a cukrot, és alaposan keverjük össze. 4. Adjuk hozzá a
borélesztőt is, majd takarjuk le az edényt egy szűrővel vagy gézzel, hogy a
lélegezzen, de ne jussanak bele rovarok. Hagyjuk állni a keveréket
szobahőmérsékleten néhány napig. 5. Miután már láthatóan pezseg a keverék (ez
azt jelzi, hogy az erjedési folyamat beindult), szűrjük le az eperdarabokat.
A folyadékot töltse át üvegekbe vagy hordóba, amit ezután lezárt. 6. Tartsuk
a palackokat/hordót sötét és hűvös helyen 2-3 hónapig. Ezalatt az idő alatt
az erjedés befejeződik, és a borunk elkészül. 7. Az érlelés után az
eperborunkat szűrjük le, hogy eltávolítsuk az esetleges üledéket,