Eper Bor

  Eper Bor – Így
Készül a Nyár Legfrissítőbb Italának Királynője Mindenki szívét megdobogtatja
az eper szezon beköszönte. A napfényben érlelődött, piros bogyók édes íze a
nyár egyik legnagyobb ajándéka. De mi történik, ha ezt az ízt megpróbáljuk
átmenteni egy üvegbe, hogy még hosszabb ideig élvezhessük? Nos, akkor eper
borról beszélünk. Az eper bor csodálatos ital, amit bármely otthoni borász
elő tud állítani. Nincs szükség hatalmas berendezésekre vagy komoly befektetésre,
csak némi türelemre és következetességre. Az eredmény pedig magáért fog
beszélni. Lássuk tehát lépésről-lépésre, hogyan készül az eper bor! 1. Az
Alapanyag Beszerzése: Az első és legfontosabb lépés természetesen az eprek
beszerzése. Kizárólag friss, érett, de nem túlérett gyümölcsökkel dolgozzunk.
Számítsunk rá, hogy nagyjából 4-5 kg epert fogunk felhasználni 5 liter bor
elkészítéséhez. 2. Az Eprek Előkészítése: Az epreket alaposan mossuk meg,
majd távolítsuk el a zöld részeket. Ezután a gyümölcsöket tört állapotba
hozzuk, hogy a cukor könnyebben hozzáférjen az eper belsejében található
cukrokhoz. 3. A Must Előállítása: Keverjünk össze 2-2,5 kg cukrot 5 liter
vízzel, és forraljuk fel. Ezután öntsük rá az előkészített gyümölcsökre.
Hagyjuk kihűlni a keveréket. 4. Az Erjedés Elindítása: Ha a must lehűlt,
adjunk hozzá borélesztőt. Utána fedjük le a keveréket egy légzáró fedéllel,
melyen keresztül az erjedéskor keletkező szén-dioxid távozni tud. 5.
Várakozás: Az erjesztési folyamatnak legalább 2-3 hetet hagyjunk, de jobb, ha
4-6 hétig várunk. Ekkor már jó eséllyel minden cukor alkohollá alakult. 6.
Szűrés és Palackozás: A bor még tele lesz élesztővel és egyéb szilárd
anyagokkal, ezért szűrni kell. Palackozás előtt ismét várjunk néhány hetet.
Ha már nincsenek újabb üledékek képződése, akkor jöhet a palackozás. 7.
Türelem: Az eper bor íze idővel csak jobb lesz, ezért ha tehetjük, vár