Egyszerű Fügebor

  Címe: Az egyszerű
fügebor készítés művészete A természetes szépség, frissesség és íz, amelyet a
kézműves borok nyújtanak, páratlan. A saját bor készítése hihetetlenül
gazdagító élmény lehet, amit bárki megpróbálhat a saját otthonában. Ma a
fügebor készítésének egyszerű lépéseiről fogok beszélni. A füge az egyik
legtöbbféleképpen felhasználható gyümölcs, amely nagyszerű alapanyagot
biztosít bor készítéséhez is. Egy jól elkészített fügebor finom, karakteres
és illatos lehet. Az első lépés természetesen a fügék beszerzése. Ha van
saját fügefád, használd azt! Ha nincs, keress helyi piacokon vagy boltokban
jó minőségű, érett fügét. Amire szükséged lesz: – 4-5 kg füge – 1 kg cukor –
1 csomag (kb. 5 g) borélesztő – 4 liter víz Előkészület: Először mosd meg
alaposan a fügéket és vágd le róluk a szárakat. Ezután vágd fel apró
darabokra őket. Ez fontos lépés, mert a füge magas rosttartalma miatt a
borélesztőnek hozzá kell férnie a gyümölcs minden részéhez. A bor elkészítése:
1. Lépés: Vedd elő a nagy edényedet és keverd össze benne az aprított fügét,
a cukrot és a vizet. 2. Lépés: Adj hozzá borélesztőt. Olvasd el a
csomagoláson lévő utasításokat, hogy biztosan jól csináld. Az élesztő
életfontosságú, mert ez alakítja át a cukrot alkohollá. 3. Lépés: Fedd le az
edényt egy tiszta konyharuhával és hagyd pihenni néhány napig
szobahőmérsékleten. 4. Lépés: Miután látható jeleket mutat a fermentálásnak
(azaz buborékok képződnek), szűrd le a folyadékot egy másik tiszta edénybe,
majd tedd zárható üvegedénybe (pl. erjesztő ballonba). Ügyelj arra, hogy ne
legyen benne semmilyen szilárd anyag. 5. Lépés: Hagyd tovább erjedni 2-3
hónapig. Ennyi az egész! A fügebort ezen idő elteltével lehet elfogyasztani,
de érdemes még további néhány hónapig érlelni, hogy jobban összeérjenek az
ízek