Dekantálás

  Címe: Az egyszerű
művészet: Dekantálás Képzeljük el, hogy egy gyönyörű esti vacsorát szervezünk
barátainknak vagy szeretteinknek. A tökéletes ételkombináció mellett
valószínűleg a bor választása és annak prezentálása is fontos szerepet
játszik az estét alakító hangulatban. Ilyenkor jön képbe a dekantálás, egy
egyszerű, ám lenyűgöző módja annak, hogy a borunkat a lehető legjobb
formájában tálaljuk. A dekantálás lényege, hogy a bort külön edénybe öntjük
annak érdekében, hogy „lélegezzen” és így jobban érvényesüljenek az ízei. Ez
különösen fontos az idősebb vörösboroknál, ahol előfordulhat, hogy üledék
képződik az üveg alján. A dekantálás során ez az üledék könnyedén
eltávolítható. Nézzük meg, hogyan is hajtsuk végre ezt egyszerűen otthon: 1.
Lépés: Válasszunk ki egy dekantert – ezek speciális borosüvegek, melyek
széles talppal rendelkeznek, hogy nagyobb felületen érintkezhessen a bor
levegővel. 2. Lépés: Az üledék eltávolításához állítsuk a borunkat függőleges
helyzetbe legalább 24 órával a dekantálás előtt. Ha ez nem lehetséges, akkor
az üveg óvatos megdöntésével is eltávolíthatjuk az üledéket. 3. Lépés:
Nyissuk ki a bort, majd kezdjük el lassan önteni a dekanterbe. Célszerű egy
fényforrást tartani az üveg alatt, hogy lássuk, mikor érkezik meg a borhoz az
üledék. Amint ez megtörténik, hagyjuk abba az öntést. 4. Lépés: A bort
hagyjuk állni a dekanterben egy ideig (ez változik a bor típusától függően).
Általános szabály szerint, minél fiatalabb egy bor, annál hosszabb ideig kell
„lélegeztetni” azt. 5. Lépés: Szolgáljuk fel a bort és élvezzük meg a
különbséget! A dekantálás nem csupán egy felesleges ceremónia vagy művészeti
forma – ez egy lehetőség arra, hogy még jobban kiaknázzuk és élvezzük kedvenc
boraink ízvilágát. Próbálja ki Ön is és fedezze fel ennek csodálatos hatását!