Cukoralkohol

  A nyers gomba
fagyasztása egyszerű és hatékony módszer arra, hogy hosszabb ideig frissen
tartsuk ezt az ízletes zöldséget. A fagyasztás segít megőrizni a gomba
tápértékét és ízét, így bármikor könnyedén használhatjuk őket a konyhában.
Először is fontos kiválasztani a lehető legfrissebb gombát. Mossuk meg
alaposan és szárítsuk meg papírtörlővel. Ezután válasszuk szét a gombákat
azok méretük vagy fajtájuk szerint, hogy könnyebb legyen őket később
felhasználni. Ha kész vagyunk a válogatással, vágjuk fel a gombát szeletekre
vagy darabokra, attól függően, hogy mire fogjuk használni őket. Fontos, hogy
ne fagyasszuk le egészben a gombát, mert így könnyebben megpuhulhat és
elveszítheti az állagát. A felvágott gombát terítsük ki egy tiszta sík
felületre, például egy sütőlemezre vagy tálra úgy, hogy ne érjenek össze
egymással. Helyezzük ezután a gombaszeleteket a fagyasztóba egyenletesen
elosztva. Amikor a gomba teljesen megfagyott, pakoljuk át őket légmentesen
zárható műanyag vagy üveg edényekbe vagy zacskókba. Ne felejtsük el ráírni a
dátumot, hogy nyomon tudjuk követni, meddig tárolhatóak maradnak. A nyers
gomba fagyasztva akár három hónapig is eltarthat anélkül, hogy minőségéből
veszítene. Használjuk bátran levesekhez, szószokhoz vagy akár salátákhoz
is!Így mindig kéznél lesz egy adag friss gomba a konyhánkban.