Cikóriagyökér

  A cikóriagyökér –
a természet ajándéka Sokan ismerjük a cikóriát mint egy kedvelt növényt a
kertjeinkben, amely szépségével vonzza a tekintetet. Azonban kevesebben
vagyunk tisztában azzal, hogy a gyönyörű virágzat alatt egy rendkívül hasznos
gyökér rejtőzik. A cikóriagyökér ugyanis számtalan egészségügyi előnyt nyújt,
ami teszi őt az alternatív gyógyászat egyik népszerű összetevőjévé. A
cikóriagyökér előnyei A cikóriagyökér fogyasztása többek között segíthet csökkenteni
a szervezet gyulladásait, erősítheti az immunrendszert, javíthatja az
emésztést és még sok más. Ezen tulajdonságai miatt rendszeres fogyasztása
hozzájárulhat az általános jó közérzethez és egészséghez. De hogyan
használhatjuk fel pontosan ezt a csodálatos növényt otthonunkban? 1.
Cikóriagyökér tea: Készítsünk teát belőle! Miután alaposan megmostuk és
megtisztítottuk a gyökeret, aprítsuk fel kisebb darabokra, majd tegyük forró
vízbe. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le a teát és már fogyasztható
is! Az íze kissé kesernyés, ezért édesítő hozzáadásával igazán kellemes italt
készíthetünk. 2. Cikóriagyökér kávé: A cikóriagyökér szintén népszerű
alternatívája a kávénak. Ehhez a gyökereket meg kell pörkölni, majd finomra
őrölni. Ebből az „őrleményből” pedig ugyanúgy készíthetünk kávét,
mint a hagyományos kávéból. 3. Cikóriagyökér ételben: A gyökér kesernyés íze
igazi fűszerként szolgálhat az ételeinkben. Próbáljuk ki például levesekben,
salátákban vagy akár húsok mellé! Érdemes tehát egy próbát tenni a
cikóriagyökérrel, hiszen nemcsak egészségünket szolgálhatja, de
változatosságot is vihet a mindennapos étkezéseinkbe. Mielőtt azonban
belevágnánk, fontos tudni, hogy – mint minden természetes gyógymód – a
cikóriagyökérnek is lehetnek mellékhatásai. Például terhes nőknek nem
ajánlott a fogyasztása, mivel elősegítheti a menstruáció beindulását és ez
vetéléshez