Bodzabor

  Bevezetés
Üdvözöllek kedves Olvasóm! Ma egy különleges, tradicionális és sokak által
szeretett italról, a bodzaborról fogok írni. Ez az ital tökéletes választás a
forró nyári napokon, ha valami hűsítő és egészséges italra vágysz. Mi az a
bodzabor? A bodzabor az érett bodza bogyókból készült bor, melyet
hagyományosan Európában, különösen Kelet-Európában fogyasztanak. Nem csak
finom és frissítő, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Gazdag
A- és C-vitaminban, antioxidánsokban és rostokban, amelyek jótékony hatást
gyakorolnak az immunrendszerre. A bodzabor elkészítése lépésről lépésre 1.
Gyűjtsünk be: Az első lépés természetesen a bodza bogyóinak begyűjtése.
Legjobb augusztus végén vagy szeptember elején gyűjteni, amikor a bogyók
teljesen megértek. 2. Tisztítsuk meg: Alaposan mossuk meg a bogyókat és
szűrjük le a felesleges vizet. Ezzel eltávolítjuk az esetleges
szennyeződéseket. 3. Főzzük meg: A bogyókat tegyük egy nagy fazékba, adjunk
hozzá vizet (körülbelül 1 liter vizet 500 gramm bodzabogyóhoz) és forraljuk
fel. Hagyjuk lassú tűzön főni körülbelül 30 percig. 4. Szűrjük le: Miután a
bogyók megfőttek, szűrjük le a levüket egy finom szűrőn vagy sajtkendőn
keresztül. Ne felejtsük el alaposan kinyomni a bogyókat, hogy minden levüket
kihozzuk belőlük. 5. Cukor és élesztő: Adjunk hozzá cukrot a levéhez
(körülbelül 250 gram cukrot 1 liter léhez), majd keverjük el benne az
élesztőt (5 gramm élesztő elegendő 5 liter bor elkészítéséhez). 6.
Fermentálás: Töltsük az így kapott folyadékot egy üvegbe, amit lezárunk, de
úgy, hogy a gázoknak legyen helye távozni. A fermentációs folyamat körülbelül
2-3 hétig tart. 7. Palackozás: Miután az erjedési folyamat befejeződött,
töltsük át a bort sterilizált palackokba és zárjuk le őket ermetikusan. 8.
Pihentetés: A legjobb, ha legalább 1-2 hónapot pihentetjük a bort mielőtt
fogyasztjuk