Alkoholos Gumicukor

  A kovász egy
fermentált tészta, amelyet hagyományosan kenyér készítésére használnak. A
kovász elkészítése során liszt és víz keverékét hagyjuk erjeszteni, így a
tészta savanykás ízű lesz. Azonban előfordulhat, hogy a kovász romlik, és
kellemetlen szagot áraszt. A romlott kovász szaga jellemzően ecetes vagy
rothadt tojás illatú lehet. Ennek oka lehet a helytelen tárolás, a nem
megfelelő higiéniai körülmények vagy a túl magas hőmérséklet. Ha észleled a
romlott szagot a kovászodban, ne használd fel, mert ez hatással lehet az
elkészült termék ízére is. Hogyan előzd meg a kovász romlását? Fontos, hogy
tartsd szem előtt az alábbiakat: 1. Tartsd tisztán az edényeket és
eszközöket, amelyekkel dolgozol. 2. Ne használj rozsdamentes acél vagy
alumínium edényt a kovászhoz, mert ez befolyásolhatja az erjedés folyamatát.
3. Figyelj oda a hőmérsékletre: a legideálisabb kovászhőmérséklet 20-25°C
között van. 4. Rendszeresen etesd a kovászt friss liszttel és vízzel. Ha már
romlott szagot észlelsz a kovászodban, sajnos nincs más választás, mint
kidobni és újat kezdeni el. A megelőző lépésekre figyelve azonban
csökkentheted annak esélyét, hogy a kovászod elromoljon, így finom és jól
sikerült pékárut varázsolhatsz belőle. Ne feledd: a friss és jó minőségű
alapanyagok mindig garantálják az ízek és illatok tökéletes harmóniáját!